فیلم| «پشت صحنه خبر»؛ ناگفته‌های خبرنگار صداوسیما در دماوند
فیلم| «پشت صحنه خبر»؛ ناگفته‌های خبرنگار صداوسیما در دماوند

به مناسبت فرارسیدن ۱۷ مرداد، روز خبرنگار، گفت‌وگوی اختصاصی با فخرالدین(مهدی) نورمحمدی، خبرنگار باسابقه صداوسیما در شهرستان دماوند، منتشر شد.

به گزارش پایگاه خبری عصر شرق، به مناسبت فرارسیدن ۱۷ مرداد، روز خبرنگار، تیزر گفت‌وگوی اختصاصی با فخرالدین(مهدی) نورمحمدی، خبرنگار باسابقه صداوسیما در شهرستان دماوند، منتشر شد.

در این گفت‌وگو، نورمحمدی که به تازگی یک عمل جراحی سخت را پشت سر گذاشته، با نگاهی به سال‌ها فعالیت رسانه‌ای خود، از خاطرات، دغدغه‌ها و ناگفته‌های حرفه خبرنگاری سخن می‌گوید.

قصه‌ای که با یک دوربین شروع شد

او «فخرالدین نورمحمدی» است، اما همه او را به نام مهدی نورمحمدی می‌شناسند؛ متولد ۱۳۵۹ در دماوند و حالا یکی از قدیمی‌ترین خبرنگاران صداوسیما در این شهرستان.

می‌گوید: «از بچگی عاشق عکاسی و فیلم‌برداری بودم؛ دوربین همیشه دستم بود و انگار تصویر، بخشی از نگاه من شده بود.»

او که از سال ۱۳۸۱ به‌صورت نیمه‌وقت با سازمان صداوسیما همکاری داشت، در سال ۱۳۸۳، هم‌زمان با تأسیس رسمی دفتر واحد مرکزی خبر در دماوند، به عنوان تصویربردار مشغول به کار شد.

تجربه‌ای که با اشتیاق آغاز شد، اما خیلی زود با تلخی حادثه‌های واقعی گره خورد.

نورمحمدی می‌گوید: تصادف‌های دلخراش جاده تهران – دماوند، نبود کمربندی، سیل‌هایی که ویران می‌کردند و جان‌هایی که می‌رفتند… هیچ‌کدام از یادم نمی‌رود. خیلی چیزها هست که هیچ‌کس فراموش نمی‌کند.

مطالبه‌گر نبودن مردم؛ سخت‌ترین کار خبرنگاری در دماوند/ ما خبرنگاریم، نه روابط عمومی!

«خبر را من نمی‌سازم، من فقط روایت می‌کنم…»؛ این جمله شاید ساده به‌نظر برسد، اما وقتی از زبان مهدی نورمحمدی، خبرنگار صداوسیما در دماوند گفته می‌شود، رنگی دیگر می‌گیرد.

نورمحمدی می‌گوید: سخت‌ترین بخش کارش، مطالبه‌گر نبودن مردم و سکوت آن‌ها در برابر دوربین است.

«مشکلات را در دل دارند، گاهی برایم تعریف می‌کنند، اما وقتی پای دوربین وسط می‌آید، عقب می‌کشند…»

از سوی دیگر، برخی از مسئولان هم یا پاسخ‌گو نیستند، یا انتظار دارند خبرنگار نقش روابط عمومی آن‌ها را ایفا کند.

می‌گوید: «بعضی‌ها فکر می‌کنند ما باید فقط حرف‌هایی رو پخش کنیم که خودشون دوست دارن.»

در سه سال اخیر، بارها پیش آمده که روزانه باید ۵ تا ۷ دقیقه خبر از دماوند به صداوسیما ارسال می‌شد، اما آنچه دیده نمی‌شود، روزها تصویر گرفتن، تدوین، نریشن، مصاحبه و رعایت ده‌ها ملاحظه است‌.

ملاحظاتی که گاهی بیشتر از خود واقعیت، فشار می‌آورند.

تاکنون خبر دروغی کار نکرده‌ام/ پیشنهادات مالی بوده، اما سالم زندگی کردن قشنگ‌تره

گاهی مردم از ما توقع دارند همه‌چیز را بی‌پرده بگوییم و گاهی هم از مسئولان می‌خواهند که پاسخ همه دردها باشند.

اما همیشه حقیقت آن‌قدر ساده نیست که بشود با یک تیتر قضاوتش کرد.

از سگ‌های بلاصاحب گرفته تا بحران آب و برق… همه چیز، فقط به یک “مقصر” ختم نمی‌شود.

نورمحمدی – خبرنگاری که سال‌هاست سکوت نمی‌کند – این‌بار از فشارهایی می‌گوید که نه دیده می‌شود و نه شنیده.

از پیشنهادهای مالی برای تحریف حقیقت،
از وسوسه‌هایی که همیشه رد کرده و از باورش به صداقت رسانه‌ای.

او می‌گوید: «من هیچ‌وقت دروغ کار نکردم… حتی اگر بهایش سنگین بود.»

 کی گفته خبرنگار خسته نمی‌شه؟

نورمحمدی، خبرنگار صداوسیما در شهرستان دماوند تاکید کرد که خبرنگاران بخشی جدایی‌ناپذیر از جامعه‌اند و مشکلات مردم، دغدغه اصلی آنهاست.

وی گفت: ما هم جزو مردم هستیم و مسئولان نیز از میان همین جامعه‌اند. اگر قرار است کاری انجام شود، باید به نفع مردم باشد و پیگیری‌ها نیز برای رفع مشکلات آنهاست، نه برای افراد خاص.

نورمحمدی با اشاره به سختی‌های حرفه خبرنگاری افزود: کار خبرنگاری اداری نیست و تعطیلی ندارد؛ در تمام مناسبت‌ها و ایام، خبرنگاران مشغول پوشش رویدادها و انعکاس مطالبات مردم هستند و با این حال، گاهی فشارها و خستگی‌هایی وجود دارد که کمتر دیده می‌شود.

وی ادامه داد: اگر سه سال تمام حتی یک جمعه در خانه نباشی، خسته نمی‌شوی؟ زندگی شخصی و خانواده را تحت تاثیر قرار دادن، بخش جدایی‌ناپذیر این کار است؛ اما با این وجود، وقتی بتوانیم به رفع یک مشکل کوچک در جامعه کمک کنیم، آن مشکل خود ما نیز حل شده است.

خبرنگار نورمحمدی تاکید کرد که بازتاب مشکلات و مطالبات مردم برای او ارزشمندتر از هر تشویق و تمجیدی است و هدف اصلی از کار رسانه‌ای، خدمت به جامعه و همراهی با مردم است.

یک روز در زندگی خبرنگار؛ «از سفره عقد تا محل حادثه!»/ گزینشی‌کاری خبرنگاران؛ واقعیت یا شایعه؟

نورمحمدی در واکنش به اتهام‌های مطرح‌شده درباره گزینشی‌کاری خبرنگاران تاکید کرد که چنین موضوعی صحت ندارد و رسانه‌ها تنها وظیفه خود را انعکاس واقعیات و اخبار جامعه می‌دانند.

او گفت: برخی افراد شایعه‌سازی و تصور می‌کنند خبرنگاران انتخابی کار می‌کنند، اما اینطور نیست؛ ما تنها کار خودمان را انجام می‌دهیم و تلاش می‌کنیم صدای مردم باشیم.

نورمحمدی درباره شرایط سخت و غیرقابل پیش‌بینی این حرفه افزود: کسی که می‌خواهد وارد عرصه خبر شود، نباید به فکر درآمدزایی یا تعطیلی و برنامه‌ریزی روتین زندگی باشد.

خبرنگار دماوند خاطرنشان کرد: روزی که برای مراسم عقد خود آماده می‌شدم، حادثه تصادف در محور دلیچایی رخ داد و مراسم عقد من به تأخیر افتاد، چون مجبور شدم برای تهیه گزارش به محل حادثه بروم.

او با اشاره به ویژگی‌های لازم برای خبرنگاری گفت: برنامه‌ریزی برای زندگی در این حرفه غیرممکن است و کسی که وارد خبرنگاری می‌شود، نه فقط عاشق، بلکه باید دیوانه این کار باشد.

خبرنگار صداوسیما در دماوند: وابسته به هیچ فرد و گروهی نبودم

خبرنگار نورمحمدی درباره رابطه خود با مسئولان و حمایت‌های دریافت شده گفت: سعی کردم همیشه بی‌طرف باشم و با هیچ جناح سیاسی یا مسئول خاصی زاویه نداشته باشم و هدف من تنها ارائه خبر واقعی بود و اهل جنجال و کشمکش نیستم.

او ادامه داد: اتفاق افتاده که برخی مسئولان از محتوای خبری من رضایت نداشته‌اند و با من زاویه گرفته‌اند، اما حمایت خاصی از من صورت نگرفته است و اگر حمایتی بوده، بیشتر به خاطر دوربین و خبر بوده، نه شخص من.

نورمحمدی با لحنی تلخ اظهار داشت: شاید اگر روزی دوربین را کنار بگذارم، کسی حتی سلام هم به من نکند.

وظیفه ما انعکاس و پیگیری مشکلات مردم شهرستان دماوند است/ در حد توانم کم نگذاشتم/ کسی سمت ما جبهه نگیرد

خبرنگار صداوسیما در دماوند در توضیح عملکرد خود در مناطق مختلف گفت: چه مردم و چه مسئولان پس از مدتی متوجه می‌شوند که خبرنگار دنبال چیست و هدفش چیست و ما نه دوست داریم کسی را تخریب کنیم و نه دنبال حاشیه‌سازی هستیم.

او افزود: هر حرف و درخواستی که مطرح می‌کنیم، از روی دلسوزی و خواسته‌های واقعی مردم است و در بسیاری از جلساتی که فقط وظیفه خبررسانی داریم، در ذهنم خواسته‌های مردم را مرور می‌کنم و تلاش می‌کنم این مطالبات را به گوش مسئولان برسانم.

نورمحمدی تاکید کرد: ما به عنوان یک شهروند و خبرنگار، صدای مردم را به مسئولان منتقل می‌کنیم و تلاش و توان خود را به کار می‌گیریم اما انتظار داریم کسی مقابل ما جبهه نگیرد.

او ادامه داد: ما نه عامل ایجاد مشکلات هستیم و نه تصمیم‌گیرنده برای حل آنها؛ وظیفه ما انعکاس مشکلات و پیگیری برای رفع آنهاست، تا جایی که در توان ما باشد.

خبرنگار دماوند در پایان تاکید کرد: در حد توان، هیچ کم‌کاری نکرده‌ام و از وجدانم شرمسار نیستم.