به گزارش پایگاه خبری عصر شرق، «علی مهجور» نویسنده، محقق و استاد دانشگاه ادیان و مذاهب در ششمین قسمت از ویژهبرنامه «قلم ما» که به همت اداره کتابخانههای عمومی دماوند و با همکاری پایگاه خبری عصر شرق به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی از ۲۴ تا ۳۰ آبانماه سال ۱۳۹۹ پخش میشود، با اشاره به آثار خود اظهار کرد:عمدتاً در حوزه فلسفه اخلاق مینویسم و تقریباً بیش از ۱۰ است که مداوم کار من در داشتن دغدغههای اخلاقی و نوشتن در مورد فلسفه اخلاق است؛ در عین حال، با توجه به اینکه رشته تحصیلیام دینپژوهی بوده، ارتباط اخلاق با ادیان و مذاهب همیشه برایم دغدغهساز بوده است.
این استاد دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: کاری که از بنده و جمعی از دوستان به صورت مشترک در سالهای گذشته به چاپ رسید، مجموعهای دو جلدی با عنوان «کتاب ادیان» بود که در آن کار تلاش کردم تا کتابهای حوزه ادیان را که تازه به تازه چاپ میشدند، معرفی کنم.
مهجور ادامه داد: معرفی کتابهای طولانی و کوتاه از طرف پژوهشگران نوشته و منتشر میشد؛ علاوه بر آن تعداد یادداشت و مقاله هم از بنده در نشریات چاپ شده که آخرین کار علمی پژوهشیام در مجله «اخلاق وحیانی» با عنوان «چیستی شعور اخلاقی» منتشر شد.
*همه اقشار جامعه نیازمند مطالعه هستند/ مطالعه ضرورتی برای زندگی است
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نقش کتاب و کتابخانه در موفقیت افراد چطور و چگونه دیده میشود و چقدر در موفقیت افراد نقش دارد؟ تصریح کرد: همانطور که ما در هر زمینهای نیازمند تازه شدن هستیم و بدون تازگی از شادابی، طراوت و شور زندگی باز میمانیم، ذهنیت ما هم همین وضعیت را دارد.
این نویسنده دماوند بیان کرد: اگر ما پنجره ذهن خود را روی مطالب جدید ببندیم، روزی فرا میرسد که احساس میکنیم چیزی برای زیستن در چنطه و توشهای برای زندگی تازه در اختیار نداریم؛ بنابراین فرقی نمیکند که ما یک شغل علمی یا غیرعلمی داشته باشیم، چراکه همه ما در هر قشر اجتماعی که باشیم، نیازمند مطالعه هستیم.
مهجور تأکید کرد: مطالعه همچون خوردن، نوشیدن و خوابیدن بوده و برای زندگی ما یک ضرورت است؛ اگر این ضرورت را کنار بگذاریم، آرام آرام ذهن ما رنگ کهنگی و ایستایی به خود میگیرد و از پویایی و طراوت باز میماند؛ کتاب خواندن و کتابخانه داشتن در محیطی که زندگی میکنیم، یک مسأله جدی و ضروری برای زندگی است.
*خانوادهها مقابل فرزندان خود دست به کتاب شوند/ توصیه مکرر فرزندان را بیمیل میکند
وی در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برای خانوادهها جهت ترغیب فرزندانشان به کتاب و کتابخوانی چه توصیهای دارید؟ اظهار داشت: ما در بین جملاتی که در ادبیات دینی وارد شده، گاهی به جملاتی میرسیم که مثل کیمیا است و اهمیت دارد؛ سخنی از حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) وجود دارد که میفرمایند «انسان حریص است به آن چیزی که ازش منع و پرهیز داده میشود».
این استاد دانشگاه افزود: در این زمینه، یک مفهوم مخالفی از این جمله دریافت میکنم که انسان نسبت به چیزی دائم به آن توصیه میشود، بیمیل میشود؛ یعنی اگر به طور مکرر نصیحت کنید که کار خاصی را انجام دهم، آرام آرام از آن کار بیمیل و زده میشوم.
مهجور گفت: نخستین توصیهام به خانوادهها این است که به فرزندان خود توصیه نکنند تا کتاب بخوانند، بلکه به جای آن خود پدر و مادر کتاب دست بگیرند و مطالعه کنند؛ پدر و مادر سعی کنند که کتاب دست بگیرند و روی مبل و کاناپه مقابل فرزندان بنشینند و کتاب بخوانند، آن وقت خود به خود فرزندانشان کتابخوان میشوند.
وی تصریح کرد: افراد در طول شبانهروز که با همسر و فرزندان خود زمان را میگذرانند، زمانی از این با هم گذراندن را به مطالعه کتاب اختصاص دهند.
*مطالعه به عنوان کار جدی نگاه نشود/ مدارس کتاب خواندن را امری اجباری کرده است
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: در مورد کودکان و نوجوانان به نظرم کتاب خواندن برای کودکان مهمتر است، چون اگر از کودکی ما به کتاب خواندن عادت کنیم در نوجوانی هم این کار را انجام خواهیم داد؛ از سویی دیگر نباید به کتاب خواندن همچون یک کار نگاه شود.
مهجور ادامه داد: مدارس کاری که انجام میدهند، این است که کتابها را دست دانشآموز میدهند و آنها را ملزم به مطالعه میکنند و این باعث میشود که کتاب خواندن به کار تبدیل شود؛ کتاب خواندن کار نیست، بلکه بخشی از ارضای امیال زندگی است، بنابراین به کودکان و نوجوانان توصیه میکنم که هیچ وقت به کتاب خواندن به عنوان یک کار جدی نگاه نکنند و همچون بازی لذتبخش به آن توجه کنند.
وی تصریح کرد: مدارس به کودکان و نوجوانان کتابهای درسی میدهند و معلم این را تدریس میکند و آنها وقتی به منزل میروند، خود را مجبور میدانند که کتابها را بخواند؛ این موضوع، برای خیلی از کودکان و نوجوانان ما کتاب خواندن و مطالعه را امری اجباری کرده است.
*کتاب الکترونیکی عنصری نجاتبخش است/ کتاب کاغذی مبالغ سنگینی را مصرف میکند
این استاد دانشگاه تأکید داشت: کتابها دنیای خیلی زیبا، متنوع و و لذتبخشی را در اختیار ما قرار میدهد؛ در طی مطالعه یک داستان یا رمان میتوانید با لحظات قهرمان یا ضد قهرمان همراه شوید و یک وضعیت تازهای را تجربه کنید.
مهجور در خصوص کتاب الکترونیکی بیان کرد: کتاب الکترونیکی یک عنصر نجاتبخش برای اهل مطالعه است که جیب آنها خالی نمیشود و به مغز آنها انباشته میشود و کتاب الکترونیکی همزمان این دو کار را انجام میدهد.
وی اضافه کرد: کتاب کاغذی خیلی مبالغ سنگینی از جیب اهل قلم را مصرف میکند، ولی کتاب الکترونیکی مبلغ زیادی نمیخواهد در عین حال کامپیوتر یا تبلت و ذهن افراد انباشتهای از کتابها میشود.
انتهای پیام/