به گزارش پایگاه خبری عصر شرق، «ایرج گودرزیراد» شهردار کیلان، در چهارمین قسمت میهمان ویژهبرنامه «۴۰ در ۱۰» پایگاه خبری عصر شرق با محوریت مقایسه حوزه شهری قبل و بعد از انقلاب اسلامی است.
البته در این نشست، از رئیس شورای اسلامی شهر کیلان نیز دعوت شده بوده که به دلیل مشغله کاری در این برنامه حضور پیدا نکردند.
*در خصوص وضعیت شکلگیری ساختار شهری و روند رشد آن در قبل و بعد از انقلاب توضیحاتی بفرمایید؟
گودرزیراد: همانگونه که در جریان هستید، قبل از انقلاب ترکیب جمعیتی کشور ما ۷۰ درصد روستانشین و ۳۰ درصد شهری بود؛ پس قبل از انقلاب اگر بخواهیم برنامهریزی برای شهرها داشته باشیم، آنگونه که باید کاری نشده بود؛ فقط یک سری قوانین تصویب و شهرداریها و انجمن شهرها شکل گرفته بود.
بعد از انقلاب ترکیب جمعیتی که الان سال ۱۳۹۷ هستیم، تقریباً معکوس شد، یعنی جمعیت شهری حدود ۷۰ درصد و جمعیت روستایی ۳۰ درصد است؛ افزایش جمعیت شهرنشین باعث شد بعد از انقلاب، برنامهریزیهایی برای توسعه شهرها به وجود بیاید، از جمله ایجاد بهبود عبور و مرور شهری، فضای سبز، طرحهای تفصیلی، هادی و برنامههای عمرانی که در شهرداریها به وجود آمد.
قبل از انقلاب یکی از وظایف شهرداریها، صرفاً جمعآوری زباله بود و بعد از انقلاب رویکرد شهرداریها تغییر کرد و وظایف شهرداریها گستردهتر شد، از جمله میتوان مسائل فرهنگی را عنوان کرد که در بودجه شهرداریها پیشبینی شد؛ صدور پروانههای ساختمانی، کارهای عمرانی و بحثهای حمل و نقل و بهبود عبور و مرور از دیگر خدمات شهرداریها بوده است.
همانطور که نیازها شهرها روزبهروز در دنیا رشد میکند در کشور ما چنین رشد و پویایی اتفاق میافتد و فکر میکنم مسائل شهری و پدیدههای شهرنشینی در حال افزایش است.
*آیا نیازهای مردمان شهرها محقق شد؟
گودرزیراد: با توجه به پدیدههایی که در شهرها اتفاق میافتد، به عنوان مثال اکثر مردم از جمله بحث های ورزشی و فرهنگی و عمرانی داریم که این امر نیاز به برنامهریزی و مدیریت واحد شهری دارد که اگر اتفاق بیفتد، وظایفی که به شهرداریها داده شده بهتر خواهد شد؛ به عنوان مثال اکنون در شهرها بحث خدمات شهری صرفاً جمعآوری زباله نیست، یک سری خدماتی که باید توسط شهرداریها ارائه شود، به خوبی انجام نمیشود و بعضاً مشکلاتی برای شهروندان به وجود میآورد.
میتوان این را گفت که بحث روشنایی معابر با اداره برق، آب و فاضلاب با امور آبفا، امنیت با نیروی انظامی … است که اگر مدیریت واحد شهری محقق میشد، قطعاً شهرداری در وظایف خود اقدامات خوبی میتوانست انجام دهد، ولی به صورت تقریباً نیمه نصفه این برنامهها در بودجه شهرداریها هر ساله پیشبینی میشود و شهرداریها این کارها را انجام میدهد، بنابراین نمیتوان مقایسهای را قبل از انقلاب و بعد از انقلاب داشته باشیم.
چون قبل از انقلاب صرفاً بلدیهها و شهرداریها وظیفه جمعآوری زباله داشتند که بعد از انقلاب این وظایف گستردهتر شد؛ اگر میشد که مدیریت واحد شهری با شهرداری میبود، قطع به یقین سرویس و خدمات بهتری انجام میشد؛ در ابتدای راه هستیم که اگر قوانین اصلاح شود، میتوانیم کارهای خوبی برای مردم انجام دهیم؛ اما به هیچ عنوان قابل مقایسه با قبل از انقلاب نیست.
*نقش مدیریت شهری در توسعه شهرها به چه میزان بوده است؟
گودرزیراد: اگر اکنون در کشور مطالعهای داشته باشیم، حدود دو هزار و ۹۰۰ شهرداری داریم که این قبل از انقلاب خیلی کمتر بوده است؛ از این رو، شهرها از لحاظ عمرانی، ساختار شهری، سرانههای فضای سبز، فرهنگی با ایجاد کتابخانه و فرهنگسراها و معابر و شبکه عبور و مرور و سایر خدمات آب، برق و گاز و … توسعه پیدا کرده است، اما باید با تغییر رفتار و روشها این را تسریع و بروز کنیم.
بعد از انقلاب بسیاری از روستاهای شهرستان دماوند به شهر تبدیل شدند که در گذشته حالت روستایی داشتهاند و الان به شهر تبدیل شده و در آینده نه چندان دور هم، احتمال دارد که چند شهر دیگر در شهرستان دماوند متولد شود.
*خدمات تفریحی و رفاهی در طول ۴۰ ساله انقلاب در شهر کیلان چقدر رشد داشته است؟
گودرزیراد: بحث گردشگری مخصوص یک سری از شهرهاست که تقریباً در شمال شهرهای استان تهران از شمشک، اوشان، فشم، میگون، لواسان و پردیس، بومهن، رودهن و دماوند است؛ با توجه به اینکه دماوند از لحاظ اینکه منطقه عبور و مرور شمال کشور است، یک سری مسافران از این مسیر عبور میکنند که شهرستان دماوند از گذشتهها تا به امروز از این نعمت برخوردار بوده است که با عبور و مرور شهروندان به شمال کشور تشریف میبرند.
در طول انقلاب اسلامی، جاده هراز با توجه به مشکلاتی که داشت، یکی از افتخارات این دوره ایجاد محور فیروزکوه به سمت شمال است خیلی از مشکلات شهروندانی که به شما تردد میکردند، حل کرد که این از منطقه دماوند است؛ در بین راه میهمانپذیرهایی به تبع این نیاز ایجاد شده که در طول این سالها کم بوده و اکنون افزایش پیدا کرده است.
با توجه به نزدیکی شهرستان دماوند و شهر کیلان به شهر تهران، استفاده از آب و هوای بسیار خوب این منطقه باعث شده که اوقات فراغت شهروندان در آخر هفته در شهر کیلان ما میزبان این شهروندان هستیم؛ شخصیتهای فرهیخته و نویسندگان بسیار خوبی داریم که به صورت موقت در خدمتشان هستیم.
یکی از مسائلی که در شهرستان دماوند بوده و باعث افتخار کشور است، دو منطقه باستانی مورد توجه خیلی از افراد است که قبل از انقلاب معروف نشده بودند؛ یکی منطقه باستانی قلعه حاج عسگر بوده که قدمت ۱۸ هزار ساله دارد و دیگری منطقهای به نام ولیران در دماوند است و در این منطقه آثاری پیدا شده که در موزه ملی ایران ثبت جهانی شده و ما در نظر داریم که قبل از پایان امسال برگزاری از آثار ملی داشته باشیم و در این خصوص مذاکراتی انجام شده است.
اگر بتوانیم این آثار ملی را حفظ و حراست کنیم، کار خوبی کردیم، در بودجه شهرداری کیلان برای سال آینده، دو میلیارد تومان برای حفظ آثار باستانی اختصاص دادیم تا قلعه حاج عسگر و دیگری قلعه کوهان را بهسازی و ترمیم کنیم.
انتهای پیام/س